Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2015 15:32 - Искам да знам: РУСИЯ, ДАНИЯ, НОРВЕГИЯ, ГРЕНЛАНДИЯ, КАНАДА, САЩ // ДРЕВНИ И АНТИЧНИ ВРЕМЕНА, Автор:dalida
Автор: standart1rossia Категория: Новини   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 05.02.2015 16:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КРАСИВАЯ ПЕСНЯ - Я сама сотворю, тот огонь что в крови - хорошие песни и музыка о любви
=
ДРЕВНИ И АНТИЧНИ ВРЕМЕНА /Автор:
dalida Категория: История   http://dalida.blog.bg/history/2015/02/04/drevni-i-antichni-vremena.1335644     РУСИЯ - белите дробове на Европа!
   Най-ранните сведения за заселване на хора на територията на днешна Русия са от ранния палеолит, като по Черноморието има находки на възраст 1,5 милиона години, а Homo sapiens се появяват преди около 50 хиляди години.
   Според преобладаващото мнение, предшествениците на индианците се заселват в Америка преди около 16 хиляди години, преминавайки през източните части на Русия.  
   Неолитът в южните части на страната настъпва в края на IV и началото на III хилядолетие пр.н.е. и постепенно се разпространява на север, но в обширни рядконаселени части от Сибир ловът и риболовът остават основа на стопанството до Новото време.
   Русия е най-голямата по площ държава в света със своите 17 098 242 kmІ, почти два пъти по-голяма от Съединените щати и Китай и 1,7 пъти по-голяма от Канада. Заема източните области на Европа и северната част на Азия – от ексклава Калининградска област в Централна Европа до Диомидовите острови в Беринговия проток и от Земята на Франц Йосиф в Арктика до връх Базардюзю в Кавказ.

      Големите размери на Русия и отдалечеността на обширни части от нея от океаните определят континенталния характер на климата в по-голямата част от страната. Планинските масиви на юг пречат на притока на влажни въздушни маси от Индийския и Тихия океан, докато равнините на запад и север я откриват за арктическо и атлантическо влияние. Валежите са относително ниски, по-значителни са по тихоокеанското крайбрежие и в Северен Кавказ. В почти цялата страна зимните валежи са във вид на сняг, като дните със снежна покривка варират от 40 в някои части на Европейска Русия до 250 в най-студените части на Сибир.В северните части на Европейска Русия и по-голямата част от Сибир и Далечния Изток климатът е субполярен, характеризира се с дълга и много студена зима и кратко и прохладно лято.
    През неолитната и халколитната епоха на днешната територия на Русия се формират няколко от големите езикови групи в Евразия - индоевропейската в европейските степи, уралската по средното течение на Волга и района на Урал и тюркската в Южен Сибир. През I хилядолетие пр.н.е. най-южните области влизат в контакт с цивилизациите в Средиземноморието, Близкия Изток и Китай и се появяват първите писмени сведения за конкретни народи - скитите и по-късно сарматите в южната част на Европейска Русия, енисейските киргизи и динлин в Южен Сибир, сушън в Далечния Изток.През VI век пр.н.е. по черноморското и азовското крайбрежие са основани няколко гръцки колонии, които стават основа на просъществувалото до края на IV век Боспорско царство. От края на III век пр.н.е. до края на I век част от Южен Сибир е част от държавата на хунну. В края на I век от изток в Европейска Русия навлизат хуните, които през следващите десетилетия установяват контрол над степите северно от Кавказ, където подчиняват ираноезичните алани. През V-VI век голяма част от Южен Сибир е под властта на хаганата Жоужан, който изтласква към степите на Европейска Русия савирите и някои огузки племена.
    Около 988 г. Киевската държава приема християнството в православния му вариант, с посредничеството на България, от която възприема и старобългарския език и кирилската писменост.
                                      
                                                           КАНАДА
  Името Канада идва от думата kanata на езика на племето ирокези, която буквално означава „село“ или „селище“,  най-първите заселници на територията на Канада, които често се наричат палео-индианци.
Археологически изследвания и генетични проучвания сред коренното население на Канада показват, че Северен Юкон е бил населен от почти 26 500 години, а първите следи от човешко присъствие в Южен Онтарио са от над 9 500 години. Равнините Олд Кроу и пещерите Блуфиш се считат за дом на най-първите заселници на територията на Канада, които често се наричат палео-индианци. Първите местни общества се характеризирали с уседнал начин на живот, земеделие, строителството на обществени и обредни сгради, появата на социално разслоение и развитието на търговия между различни племена. До пристигането през 15 век на първите европейци в Северна Америка голяма част от местните култури вече са били изчезнали и тяхното съществуване е установено благодарение на археологическите открития през 20 век.
Няма единодушно мнение за броя на коренното население през вековете, но според различните хипотези то е варирало между 200 хиляди и 2 милиона души към края на 15 век. Европейците донасят със себе си непознати дотогава болести, които според различни източници са отговорни за гибелта на между 40% и 80% от местното население. Аборигенните народи включват Първите народи (индианските племена), инуитите (ескимоси) и метисите. Първите метиси се появяват през 17 век, когато европейци и представители на местните народи започват да сключват бракове помежду си. За разлика от индианските племена инуитите са имали ограничен контакт с новите заселници по времето на европейската колонизация, което до известна степен позволява да запазят културата и начина си на живот векове наред.
                                                     САЩ
Съединѐните америка̀нски ща̀ти (САЩ) (на английски: United States of America (USA)), често наричани само Съединѐните ща̀ти (The United States (U.S.)), Ща̀тите (The States) или Амѐрика (America), е държава, разположена в континента Северна Америка.
Официално САЩ е федерална конституционна република, състояща се от 50 щата и един федерален окръг, представляващ столицата ѝ Вашингтон. Четиридесет и осем от щатите и окръг Колумбия лежат последователно в средата на континента, разположени между Тихия и Атлантическия океан, като граничат с Канада на север и Мексико на юг. Щатът Аляска се намира северозападно от Канада, а Хаваи е архипелаг, разположен в средата на Тихия океан. Страната също така има пет населени и девет ненаселените територии пак в Тихия океан и в Карибско море. Съединените щати се нареждат трети по брой на населението (318 мил. души), включващо в себе си различни етнически групи с разнообразни култури, продукт на интензивна имиграция от много други страни.
Палеоиндианците мигрират от Евразия до днешната територия на Съединените щати преди около 15 000 години. Европейската колонизация започва през 16 век. Съединените американски щати възникват от 13 британски колонии, разположени по протежение на атлантическото крайбрежие. Споровете между Великобритания и тези колонии води до Войната за независимост. На 4 юли 1776 г., по време на войната, делегати от 13-те колонии единодушно обявяват Декларацията за независимост. Войната приключва през 1783 г. с признаването на независимостта на Съединените американски щати от Британското кралство. Това е първата успешна война за независимост срещу европейската колониална империя. Сегашната конституция на САЩ е приета на 17 септември 1787 г. Първите десет поправки, единодушно наречени Закон за правата, са ратифицирани през 1791 г. и гарантират много основни граждански права и свободи.
Най-ранната известна употреба на наименованието „Америка“ се приписва на немския картограф Мартин Валдзеемюлер, който, докато работел в Saint-Diй-des-Vosges, през 1507 г. създава голяма карта, на която се виждат Северна и Южна Америка.
Във вътрешността на континента местата, отдалечени от големи водни басейни, се характеризират с по-големи сезонни разлики в температурата, от колкото местата по крайбрежията. Годишната амплитуда на температурата в части от северните Големи равнини стига до 65 градуса по Целзий; на някои места са отбелязани годишни разлики в температурата до 100 градуса по Целзий от 50 градуса до (-50) градуса.
                                                                       ДАНИЯ    Археолози намират данни че през 12 500г пр.н.е. са оставени следи от  имиграция на първите племена към Ютландия. Дания е разположена на полуостров Ютланд и множество острови.
Едва 72 острова са населени. Най-големите от тях са островите Фюн, Зеландия, Фалстер, Лолан, Борнхолм и др. В състава ѝ влиза и най-големият остров в света — Гренландия, а също и доста по-малките Фарьорски и Фризийски острови. На тях живеят различни малочислени народи — фарьорци и фризийци, а на остров Гренландия живеят инуити.
                                                                 НОРВЕГИЯ   Страната е най-северната в Европа и е известна с планините и фиордите си, както и с историята си като морска сила.Името на страната идва от северногерманския език и означава „пътят на север“. Името на Норвегия от стария норвежки език е Nуregr, на Англо-саксонски — Norю weg, а на средновековен латински — Northvegia. Сегашното име на Норвегия на норвежки е Norge. В стария норвежки тази дума означава „надълго по брега“ или „надълго по морето“.
Археолозите откриват, че е имало хора в Норвегия още през 11 000 г.пр.Хр. Норвежките традиции били бавно изменени през IX и X век. През IX в. Норвегия представлявала множество малки кралства. Смята се, че Харолд Красивата коса обединява малките кралства през 872 г. с битката при Хафърсфиорд. Той става първият крал на обединената Норвегия.
Викинговата епоха (VII-XI в.) е време на унификация и експанзия. Норвежците се установили на Исландия, Гренландия и части от Великобританските острови и Ирландия. Те създават Дъблин и създават търговията в обществата близо до Корк и Дъблин, които по-късно стават двата най-важни ирландски града.През 1030 г. норвежците приемат християнството. А, 1066 г. се счита за края на Викинговата епоха и началото на Ранното Средновековие в Норвегия.
                                                              ГРЕНЛАНДИЯ   Гренландия, чийто южен бряг е бил заселен около 1000-та година от викинги, а по-късно попада във владение на датската корона, има свой парламент от 1979 г., чиято дейност е ограничена във вътрешната политика, тъй като островът продължава да е част от Дания.
Гренландия (букв. на български: „Земя на гренландците“, „Зелена земя“) е самоуправляваща се провинция, намираща се между Северния ледовит океан и Атлантическия океан.Гренландия е много по-тясно свързана с Европа и по-специално с Исландия, Дания и Норвегия. Страната е едновременно най-голямата зависима територия и най-големият остров в света. С население от 56 452 души (януари 2010) тя е една от най-рядко населените страни в света.
Остров Гренландия е най-близко разположената суша до Северния полюс и със своята площ от 2 175 600 km2 е най-големият остров на Земята. Преди хиляди години ледниците оформили разнообразен планински крайбрежен релеф, разчленен от дълбоки и разклонени заливи — фиорди, скалисти полуострови и островчета. По стръмните брегове се спускат ледници, от които се откъсват огромни плаващи ледени планини — айсберги.През острова често преминават циклони, съпровождани от силни ветрове и рязко изменение на температурата. Средната януарска температура на крайбрежието е от -7 °C на юг до -36 °C на север, а средната юлска температура е от 10 °C на юг до 3 °C на северозапад.Културата на Гренландия има много общо с инуитските традиции, които са етническо мнозинство. Много хора все още се занимават с риболов, а годишно се провеждат състезания с кучешки впрягове. В днешно време Гренландия все повече се превръща в туристическа атракция.

=======
из "Искам да знам"
==
dalida.blog.bg/
ИСТОРИЯ това - е хуманитарна наука, занимаваща се с изучаване на миналото, фокусирана върху човека и неговите действия, състояния, мирогледи, социални взаимоотношения и организации от миналото до наши дни. Резултатът от историческото изследване обикновено е систематичен наратив (разказ), излагащ и анализиращ поредицата от събития, като в някои случаи се опитва да търси и обективните причинно-следствени връзки, които ги определят. ПРАИСТОРИЯТА - Датира от създаването на Вселената (преди около 14 млрд. г.), но понятието най-често се използва, за да опише периода, когато вече има живот на Земята, а още по-определено от появата на пещерния - праисторически човек или древния човек. С появата на писмеността започва историческият период от развитието на човечеството,защото вече има записки,летописи, хроники. Обикновено се доуточнява долната граница на доисторическия период, например, доисторически период - преди 23 – 5,5 млн.г....или Homo sapiens от средния палеолит - преди 300 – 30 хил. г. Информация за този период дават археологията, етнологията, палеонтологията, биологията, геологията, антропологията, палеоантропологията, археоастрономията и палинологията. Добре дошли в блога по история на древните народи!

====





Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: standart1rossia
Категория: Новини
Прочетен: 12258
Постинги: 6
Коментари: 2
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930